Livet kommer i brudstykker

Livet kommer i brudstykker

664 960 Nikolaj

Livet kommer i brudstykker

Gode råd til personlig udvikling og selvcoaching – Del 3

 

Jeg vil rigtig gerne fortælle dig en historie om hvorfor, at det er bedst aldrig at danne sig en konklusion på forhånd. Historien er en lille Zen historie, som giver plads til dine egne refleksioner. Den tager ikke mange minutter at læse, og du kan læse den lidt længere nede.

Kender du det, hvor du kommer til at lave din egen konklusion inden, at du reelt set ved, hvad der kommer til at ske?

Jeg tror, at de fleste af os har oplevet det. Personligt har jeg selv gjort det et hav af gange. Du genkender måske følelsen fra at have modtaget en sms eller mail, hvor du straks tænker det værste, og så går du i flere timer med en dårlig mave fornemmelse. Og hvor mange gange har den mavefornemmelse, så ikke vist sig at være forkert?

Måske kan du genkende det fra andre situationer i dit liv. Situationer hvor alt nærmest så håbløst ud, og hvor dine tanker ikke kan fokusere på andet end alt det negative.

Hvis du genkender det mønster, så er det vigtigt, at du ved, at det er helt normalt. Vores hjerner er indrettet til at se farer og trusler, og det har de været siden vores artsfællers homo sapiens kom til for næsten 300.000 år siden.

I dag er truslerne nogle helt andre end dengang, hvor det ikke handlede om at være vellidt, rejse hele verden rundt, finde meningen med livet eller hvilket job man skulle.  Det handlede om ren og sker overlevelse.

I dag er det nogle helt andre ting, som vi bekymrer os om, men vores hjerner er stadig konstrueret til at tænke i farer og trusler.

Det skyldes den lille del af hjernen, der i daglig tale kaldes krybdyr hjernen eller mere korrekt Amygdala. Hvis du vil vide lidt mere om det, så har jeg linket til en udmærket webartikel allersidst i denne artikel.

Alene det at være bevidst om, at vi faktisk ikke er født positive er noget af det, som jeg har hjulpet mange klienter med få en bedre forståelse for. Det er faktisk også et af de små selvudviklings tricks, som har hjulpet mig allermest.

Jeg ved ikke om Ole Henriksen er født positiv, men i så fald er han en af de få. Jeg mødte faktisk Ole og partneren Laurence i Skagen i 2014, og Ole er til dato et de mest behagelige mennesker jeg har mødt. På trods af at Ole og hans partner Laurence var på ferie, så brugte de næsten en halv time på at tale med os.

Som udgangspunkt er det at være positiv og kunne mærke lykke noget, som vi ofte skal træne os til. Så hvis du synes, at du har en tendens til at være negativ, så er det helt normalt. Men det er ingen undskyldning for at blive ved med at være det.

Ligesom at du studerer på din uddannelse for at blive dygtig til dit fag, eller at du træner for at opnå en sundere krop, så kræver det træning at være mental stærk og være positiv.

Mange bliver fanget af hvordan deres situation ser ud lige nu. Der er meget, som vi hver især gerne vil opnå, og takket være de sociale medier og medier generelt, så har vi som generation aldrig sammenlignet os mere med andre, end vi gør lige nu.

I stedet for at fokusere på din nuværende situation, så prøv i stedet at forestille dig hvor meget godt, der kan ske i løbet af de næste 5 år eller måske bare i løbet af ét år.

Nogle gange skal der blot et enkelt menneske eller en enkelt oplevelse til at ændre hele vores liv til det bedre, og så ville det jo være ærgerligt, hvis du havde brugt en hel masse tid på at gå og bekymre dig. Troen på at alting bliver bedre er en god egenskab, og den kan trænes.

Historien nedenunder er en påmindelse om, at vi sjældent kan konkludere noget på forhånd, og at det ikke nytter noget at danne en konklusion før, at vi ved, hvad det reelt set betyder.

Husk i øvrigt at nogle ting måske aldrig kommer til at give mening. Du kan bruge et helt liv på at få noget i fortiden til at give mening for så bare at opdage, at du har spildt en masse værdifuld energi og tid. Der findes masser af historier om mennesker, der har brugt et helt liv på at være bitter over en oplevelse eller en anden person for så at sidde på sit dødsleje og fortryde alt den energi, som de har brugt på dette.

 

Brug livet på det der gør dig glad, og accepter at livet består af op og nedture. Nedturene lærer os heldigvis at nyde opturene.

Rigtig god fornøjelse med historien.

 

En Zen historie

 Der var i en landsby en gammel mand, meget fattig, men endog konger var jaloux på ham, fordi han havde en smuk hvid hest. Konger tilbød ham tårnhøje priser for hesten, men manden plejede at sige: ” Denne hest er ikke en hest for mig, den er et menneske. Og hvordan kan du sælge et menneske – en ven?” Manden var fattig, men han solgte aldrig hesten.

En morgen opdagede han, at hesten ikke var i stalden. Hele landsbyen samlede sig, og de sagde: ” du er et fjols gamle mand! Vi vidste, at hesten en dag ville blive stjålet. Det ville have været bedre at sælge. Sikken et uheld.” Den gamle mand sagde: ” Vær ikke så hurtige med at sige det. Nøjes med at sige at hesten er ikke i stalden. Dette er en kendsgerning, og alt andet er en bedømmelse. Om dette er en ulykke eller en velsignelse, ved jeg ikke, fordi dette er blot et brudstykke. Hvem ved, hvad der mere sker?”

Folk lo af den gamle mand. De havde altid vidst, at han var lidt skør. Men efter 15 dage vendte hesten pludselig tilbage en nat. Den havde ikke været stjålet, den var sluppet ud i vildnisset. Og ikke nok med det, den havde bragt et dusin vilde heste med sig tilbage.

Igen samledes folk, og de sagde: ”Gamle mand, du har ret, dette er ikke en ulykke, det har i sandhed vist sig at være en velsignelse.

Den gamle mand sagde: ”Igen går I for vidt. Nøjes med at sige, at hesten er tilbage. Hvem ved, om det er en velsignelse eller ej. Dette er kun et brudstykke – kun en del af helheden. Du læser et enkelt ord i en sætning – hvordan kan du bedømme bogen?”

Folket kunne ikke sige meget, i deres indre vidste de, at han havde uret. Tolv smukke heste var jo kommet til.

Den gamle mand havde en eneste søn, som begyndte at træne de vilde heste. Kun en uge senere faldt han af en hest og hans ben brækkede.

Folk samledes igen, og igen sagde de deres mening. De sagde: ”Igen vidste du, at du havde ret. Det er en ulykke. Din eneste søn har mistet førligheden i begge ben, og i din høje alder, var han din eneste støtte. Nu er du fattigere end nogensinde.”

Den gamle mand sagde: ”I er besatte af at dømme. Gå ikke så vidt. Nøjes med at sige, at min søn har brækket benene. Ingen ved, om dette er en ulykke eller en velsignelse. Livet kommer i brudstykker, og mere end et brudstykke bliver dig aldrig givet.”

Så skete det, at efter nogle få ugers forløb kom landet i krig, og alle de unge mænd fra byen blev tvunget til militærtjeneste. Kun den gamle mands søn var tilbage, fordi han var en krøbling. Hele byen jamrede og græd, fordi de tabte kampen, og de vidste at de fleste af de unge mænd aldrig kom tilbage. De kom til den gamle mand, og de sagde: ”Du havde ret gamle mand, dette har vist sig at være en velsignelse. Måske er din søn en krøbling, men ha er stadig hos dig. Vores sønner er væk for altid.”

Den gamle mand sagde igen: ”I fortsætter med at udtale jeres uforbeholdne meninger.

Hvem ved? Nøjes med at sige, at jeres sønner har været tvunget til militærtjeneste, og min søn har ikke været tvunget. Men vi ved ikke, om det er en velsignelse eller en ulykke.”

Rejsen slutter i sandhed aldrig. En sti slutter, en anden begynder; en dør lukkes, en anden åbnes. Du når et højdepunkt, der er altid et endnu højere punkt. Dette er en endeløs rejse.

 

Links

En god artikel om angst som ganske udmærket forklarer principperne bag vores krybdyrshjerne.

http://slipangsten.dk/angst-starter-i-hjernen/

 

Leave a Reply