6 konkrete råd til mere bevidsthed

6 konkrete råd til mere bevidsthed
5. august 2019 Nikolaj Boffy

6 konkrete råd til mere bevidsthed

 

Din bevidsthed er måske den største genvej til at opnå alt det, du gerne vil i din hverdag og i dit liv.

Lyder det stort? Det er det også, og der er mange grunde til, at du skal træne din bevidsthed og være klar over, hvor bevidst du handler i løbet af dagen. Med handler mener jeg selvfølgelig ikke turen i Fakta, men om alle de små gerninger/handlinger, som du udfører i løbet af en hverdag.

De fleste sker nemlig ubevidst. Der er mange processer i kroppen, der sker helt uden, at du tænker over det. For eksempel trækker du vejret ubevidst. Men er du klar over, at du rent faktisk kan skabe en masse meget positive effekter for dig selv, dit helbred og din krop ved bevidst vejrtrækning?

Vejrtrækning er én ting. Der er rigtig mange grund til, at du bør træne din bevidsthed. Ligesom du træner din krop, så bør du også træne dine mentale kapacitet. Det handler om at skabe vaner, der gør noget godt for dig.

Mental træning har været en del af mine vaner i mange år. Det er den træning, der gør, at jeg altid finder det ekstra overskud selv, når jeg befinder mig i perioder med stort arbejdspres eller andre udfordringer.

Jo mere din hjerne kan holde til, desto mere kan du holde til.

Spilder du din tid?

Den helt store årsag til, jeg mener, at du skal være opmærksom på din bevidsthed, er din tid!

Du ved det sikkert allerede, men måske glemmer du indimellem ligesom jeg, at tiden er det mest dyrebare, vi har. Alligevel er det rigtig ofte, at man kan befinde sig i en situation, hvor vi spilder tiden. Det er den primære årsag til, at jeg bruger rigtig meget tid på at træne bevidsthed både hos mig selv og ved mine coachingklienter.

At spilde sin tid er noget af det, som de fleste fortryder allermest ved livets slutning. Det handler ikke om, at du skal være produktiv hele tiden eller opnå noget hvert minut. Det handler derimod om, at du i så stor en del af din tid selv træffer beslutninger om, hvad du vil bruge den på. Altså træffer beslutninger, hvor du er fuldt bevidst.

Det nemmeste eksempel, som de fleste kan relatere sig til, er vores iPhone/Smartphone. Alt hvad du har af Apps er nøje designet til at tage så meget af din tid som muligt. Det gør den med smarte funktioner, notifikationer der er nøje tidsbestemt af designerne bag, og røde ikoner der viser, at nu skal du altså reagere. Rød er lig med fare, og fare er det vores urhjerner nærmest ikke kan undgå at reagere gå. Det er også her, hvor du virkelig mærker din underbevidsthed tage over, når du har scrollet igennem Facebook igennem 10 minutter uden at vide hvorfor, eller når du tager din telefon op 10 sekunder efter, at du lige har lagt den.

Der en række måder hvorpå, du kan blive mere bevidst. Det er metoder, som jeg også selv bruger, og det er metoder, som bliver anbefalet af andre mennesker, der har opnået stor effekt ved mental træning.

6 ting der kan gøre dig i stand til at være mere bevidst:

 1. Pauser!

Pauser er gode. Træk vejret, gå en tur og koble af. Husk at køen i supermarkedet også kan gøres til pausetid. I stedet for at bande og svovle over ventetid, så brug de 2-3 minutter på at trække vejret og reflektere. Det virker!

 1. Alene tid

Det er virkelig sundt at være alene. Det er her de sunde refleksioner starter, og hvor du kan arbejde med din bevidsthed.

 1. Ved at fordybe dig

Nogle af de mest succesfulde mennesker i verden læser hver dag eller på anden måde fordyber sig. Det er sundt, og de fleste ved det også godt. For mange er det svært at finde tiden til at læse hver dag. Et af mine råd er Podcast eller app´en ”Blinkist”.  Blinkist er jeg blevet stort fan af, da den giver dig essensen af fulde bøger i små korte ”blinks” (lydklip) eller du kan læse korte uddrag.

 1. Ved at gøre noget anderledes

Ta´ en anden rute på vej hjem, løb en anden rute eller lav en ny ret, når du skal spise. Du udfordrer din hjerne, når du laver om i dine vaner. Du tvinger faktisk din hjerne til at være bevidst, hvis du f.eks. træner anderledes. Jeg bruger det indimellem, når jeg kører mountainbike. Den rute jeg plejer at tage, bliver pludselig ret vanskelig, når jeg skal tage den modsat. Det er sjovt og udfordrende!

 1. Ved at rejse/opleve

Hvor du samtidig tager ”mentale billeder af naturen, lydene, duftene og mærker efter de indtryk, som du får. Det er lige en tand federe at være ude, når man stopper op og er taknemmelig for at være i live. Selvom det kan lyde lidt spirituelt at stoppe og dufte lidt ekstra til omgivelserne eller lytte til de lyde der omkranser dig, så kan jeg love dig for, at det har en effekt.

 1. VED AT VÆRE OFFLINE

Skrevet med store bogstaver fordi, at det er absurd, ekstremt, vanvittigt vigtigt, at du holder pauser fra dine digitale enheder som mobil, tablet m.m. Bogen ”Sluk” af Imran Rashid kan anbefales. Imran har skrevet en meget god og letlæselig bog om de basale ting, du bør forstå omkring det, vores digitale enheder gør ved os.

 

5 årsager til at du bør tage din bevidsthed alvorligt

 1. Forskning viser, at mental træning kan modvirke demens senere i dit liv.
 2. Ved at være mere bevidst tager du ejerskabet for din tid, og hvad du vil bruge din tid på.
 3. Du opnår mere af det, som du inderst inde gerne vil
 4. Vi lever i en tid, hvor flere bliver stressede. Evnen til at være bevidst og kunne koble fra bevidst er en stor genvej til mindre stress.
 5. Jo bedre din evne er til at være bevidst, desto lettere har du ved at koncentrere dig og derved lære.