Egenskaben over dem alle – Selvdisciplin!

Egenskaben over dem alle – Selvdisciplin!
18. januar 2021 Nikolaj Boffy

Egenskaben over dem alle – Selvdisciplin!

Om balancen mellem det du har lyst til og brug for

 

Forord

Efter en længere skrivepause er jeg tilbage på min egen hjemmeside. Efter et år med fuldt fokus på familieforøgelsen i form af vores lille Noelle, og et hæsblæsende år som leder ved Nets, så er jeg igen klar til at dele ud af mine mange tanker, meninger og erfaringer med personlig udvikling.

Det føles godt, og jeg glæder mig allerede til at skrive de næste artikler. Helt konkret arbejder jeg med de emner, jeg mener kan give dig en kæmpe personlig gevinst rent mentalt – hvad enten det er i form af mere mental styrke, mere selvtillid, indre balance og ro eller mod til at nå det du gerne vil.

Emnerne kommer fra mange år med, hvad jeg fristes til at kalde eksperimenter på mig selv sideløbende med at have udannet mig som NLP-coach, læst et hav af bøger og artikler, set hundredvis af videoer, haft samtaler med ligesindede og sidst men ikke mindst masser af refleksion baseret på de ting jeg selv har oplevet. Slutteligt kommer mine 14 års erfaring som leder naturligvis også til at spille en stor rolle. Summen af alle de 1000vis af medarbejder samtaler har dannet grobund for en stor indsigt i, hvad mennesker tænker, føler, mærker og en god fornemmelse af – hvad der virker!

Det er letlæselige indlæg, der skrevet på en måde, hvor alle kan være med og flest mulige kan relatere sig til indholdet.

Rigtig god fornøjelse,

Nikolaj

Egenskaben over dem alle- Selvdisciplin!

 

Jeg hader selv den følelse. Følelsen af at jeg ikke fik gjort det, jeg havde sat mig for. Derfor er bevidstheden om selvdisciplin, og især når den ikke er der, blevet et vigtigt element i min egen udvikling. Der er rigtig mange ting jeg gerne vil i livet, og selvdisciplin er en vigtig vej dertil.

Derfor dyrker jeg bevidst selvdisciplin og øver mig i at blive bedre til at mestre denne gudsbenådede egenskab. At være bevidst er i øvrigt et nøgleord i denne sammenhæng. Indtil at noget er blevet en vane kræver det nemlig i høj grad din bevidsthed til at holde fokus. Når din vane er mere eller implementeret, så kræver det mindre af din bevidsthed og du kan fokusere på nye områder. Det er målet.

Kan man kalde Selvdisciplin egenskaben over dem alle? Det mener jeg faktisk godt man kan. Selvdisciplin kræver nemlig ikke talent, at du er genetisk disponeret eller er født med særligt gode forudsætninger. Den kræver bare, at du (groft sagt) holder dig til dine mål og de aftaler du laver med dig selv.

Du har magten over din reaktion

”He who controls others may be powerful, but he who has mastered himself is mightier still”

– Lao Tzu.

Det meste af det der sker i livet, er vi selv herre over – hvis vi tror på det. I virkeligheden kan man argumentere for, at vi herre over alt – vi er i hvert fald selv herre over hvordan, vi reagerer på de ting, der rammer os og hvilke valg vi efterfølgende træffer. Men som du sikkert selv har oplevet, så er der mange ting i livet, der kommer uventet og hvor vi ikke nødvendigvis ved, hvordan vi skal reagere. Men vi kan altid tage ansvar for, hvordan vi reagerer.

Og lige præcis det med at tage ansvar for sig selv, for sine handlinger og for sine mål rammer ret godt på emnet omkring selvdisciplin. Selvdisciplin er meget groft sagt evnen til at være bevidst og holde sig til sin plan og de ting, du har sat dig for uanset, hvad der sker.

Det er vigtigt at forstå, at selvdisciplin kan kræve pisse hårdt arbejde. Det er ofte der, hvor kæden hopper af for de fleste. Det kræver nemlig en bevidst indsats at gøre det du har brug for frem for det, du har lyst til. Populært sagt handler det om at afvise den umiddelbare belønning/nydelse til fordel for den mere langsigtede og endnu mere givende belønning/nydelse.

Som med alt andet i livet, så kan selvdisciplin læres, og når det kommer til selvdisciplin, så kræver det ikke nødvendigvis noget talent. Det kræver dog som sagt bevidst (hårdt) arbejde, men belønningen er noget nær det bedste du kan få – nemlig mere selvtillid og endnu mere tro på dig selv!

 

Rigtig mange fordele

Selvdisciplin kan måske for nogle lyde tørt, lidt konservativt og næsten som militærjargon. Men i virkeligheden er selvdisciplin en utrolig vigtig egenskab, som der er rigtig mange fordele ved at træne og blive endnu mere bevidst om.

I min coaching beskriver jeg altid selvdisciplin med den lidt mere ordinære tilgang – nemlig som balancen mellem at gøre det du har brug for og det, du har lyst til. I den danske ordbog beskrives selvdisciplin som følgende:

”Evnen til at kontrollere egne behov og drifter eller til at overholde noget man har sat sig for”

Nogle af de mest succesfulde sportsfolk i verden er i høj grad afhængige af deres selvdisciplin. Ligesom os andre bliver de også fristet af ting, der forstyrrer dem i jagten på at nå deres mål.

For dem spiller selvdisciplin en helt afgørende rolle. Vil du være rigtig dygtig til noget, så kræver det (udover træning) ofte, at du gør det du har brug for frem for det, du har lyst til. Hvis du er heldig, så er dit mål noget der kombinerer begge dele, og så går det hele op i en højere enhed.

Der hvor din selvdisciplin kommer på prøve er, når du skal fravælge noget du i virkeligheden har rigtig meget lyst til. Det kan fx være:

  • At tage i byen med dine venner med de dertilhørende tømmermænd frem for at skrive den opgave, du har deadline på.
  • At lade sofaen vinde over din løbetur, der jo egentlig skulle understøtte dit mål om en bedre kondi.
  • At lade din mobil og sociale medier (endeløs scrollning) vinde over din nattesøvn, som jo egentlig skulle give dig den energi, du savner.

 

Hvorfor er selvdisciplin så vigtigt?

Selvdisciplin er vigtigt fordi, at det er vejen til at nå dine mål og i sidste ende det der gør dig glad, bygger din selvtillid og giver dig selvværd.

Du ved det jo godt, og du kender helt sikkert, den der virkelige elendige følelse af ikke at få gjort det du havde sat dig for. Det er ikke fedt!

Til gengæld er det superfedt, når du gør de ting, du har sat dig for. Det giver en følelse af tilfredshed og som bonus er det med til, at fører dig tættere på dine mål.

Kort sagt så er selvdisciplin bl.a. med til:

  • At skabe gode vaner
  • At få gjort de ting du har sat dig for
  • At nå dine mål
  • At booste din evne til at fokusere
  • At få dig tættere på den bedste udgave af dig selv

Belønningen for at holde ud er den fedeste følelse af kontrol og evnen til at styre sit eget liv. Du ved – den der følelse af, at man faktisk er sin egen lykkes smed.

Det er meget lidt i livet, der kommer let. De fleste af os skal kæmpe rigtig hårdt for at opnå det vi gerne vil, og jeg kan trøste dig med, at dem der kommer lidt til tingene her i livet typisk, ikke er ret langt i deres personlige udvikling – og hvor fedt er det.

 

Vores evne til at fokusere er  blevet dårligere

Nyere studier har vist, at vores evne til at kunne koncentrere sig (eller fokusere) generelt er faldet gennem de årtier, og det er de færreste, der kan se sig fri fra at mærke dette. Formentlig kan du også, hvis du er helt ærlig overfor dig selv mærke, at du har fået sværere ved at fokusere på ting.

En stor del af forklaringen skal ses i de mange afbrydelser som bl.a. bl.a. medier har medført. Vi oplever det overalt, og det sker både privat og på arbejde. Hvis vi ser serier, så tjekker vi sociale medier imens. Når vi er på arbejde, så tjekker vi mails imens vi er til møder og jeg kunne liste et hav af andre følgevirkninger, som ingen af os i virkeligheden er særlig stolte af.

Hvilken betydning har det så for dig, tænker du måske? Jo, ser du – der er mange meget negative bivirkninger forbundet med konstante afbrydelser i vores koncentration. Undersøgelser har nemlig vist, at de mange afbrydelser har en direkte effekt på vores evne til at koncentrere sig, at huske og vores IQ.

Præcis derfor spiller selvdisciplin så vigtig en rolle. Det er din evne til at undgå at lade dig afbryde fra at gøre det, du I virkeligheden har brug.

 

5 strategier til mere selvdisciplin

Der findes lige så mange strategier (mentale værktøjer) som der findes mennesker. Det gør der fordi, at vi hver især har noget, der virker særligt kun for os. Men heldigvis er der også mange strategier, der virker mere generisk og har en stor effekt på mange. Jeg har samlet 5 strategier, der er (nogenlunde) lige til at gå til og som jeg selv har benyttet eller anbefalet med succes.

1.  Omveje vs. Genveje

Det er en af mine absolutte favoritstrategier. Kort fortalt er omveje vs. genveje en måde at analysere sine handlinger på lige inden man træffer et valg. Eksempel:  Las os antage at dit mål er at få en sundere livsstil og måske tabe dig. Du er på farten og kan mærke du bliver sulten. Du kommer forbi en 7-11, hvor du kan vælge mellem dels mange usunde varer og en del sunde varer. De usunde varer repræsenterer ”en omvej” og de sunde ”en genvej. Tricket er at lære dig selv at stille dig selv spørgsmålet om du vil tage en omvej eller en genvej. De fleste vil allerhelst tage genvejen, og i dette tilfælde er det sunde mad (som måske ikke det du har mest lyst til) altså genvejen. Dette trick kan også bruges ved mange situationer, hvor vi overvejer en overspringshandling.

2.  Start med nemme og realistiske mål!

Der findes næppe et sted hvor flere går galt end ved at starte med mål de ikke kan fuldføre. Det er en killer uden lige!

At sætte mål vi ikke overholder har en forværrende effekt. På samme måde som at nå har en positiv effekt, så kan det modsatte have en effekt der er langt større. Derfor er det absolut bedst at starte med realistiske mål og så gradvist øge de mål. Særligt så de også passer til din hverdag og/eller familie. Husk at afstemme dine mål med din partner, hvis du er i et forhold. Det er så vigtigt, at I kan bakke hinanden op og har forventningsafstemt.

Overvej evt. SMART modellen mår du skal sætte mål. SMART står for at et mål er:

Specifikt, Målbart, Ambitiøst, Realistisk og Tidsbestemt.

 

3.  Beløn dig selv for at nå dine mål

Mange mennesker har en enormt positiv effekt ved at sætte en belønning som gevinst ved fuldførelsen af mål. Hvis det virker for dig så gør det endelig. Men sørg for at det er noget, du virkelig gerne vil have. Noget der kan virke motiverende og som i øvrigt passer ind i din vision og dine mål. Det kan være den træningsgadget du har kigget på, en middag med kæresten (win/win for jer begge), en rejse eller noget helt fjerde. Du ved bedst selv hvad der virker.

 

4.  Fjern forhindringer

Dette tip er også en af mine favoritstrategier, og det fede er, at den er utrolig nem at gå til og forstå. Nedenstående er blot eksempler, og jeg er sikker på, at du kan komme på nogle gode, der vil virke for dig:

Mange kan relatere sig til, at man kommer til at ligge med telefonen op aftenen inden man skal sove og, at telefonen får en negativ indvirkning på sin søvn i form af at: Du ligger for lang tid og scroller i endeløs ligegyldighed. Du læser/ser noget, der giver negative tanker eller du ser noget du rigtig godt kan lide og ikke kan stoppe – fx en god serie. Løsningen er nem. Fjern din telefon og sørg for at lægge et sted, hvor du skal rejse dig for at komme hen til den. På den måde kan du stadig bruge alarmfunktionen.

Hvis vi tager udgangspunkt i et ønske om at leve sundere, kunne en løsning være at fjerne usunde varer ens køleskab, at opsige Netflix fordi at det forhindrer dig i at løbe mere osv. Der er som sagt rigtig mange eksempler. 

 

5. Find din Vision

Dette er i mine øjne absolut den stærkeste af de 5 strategier, du har læst her. Den er bevidst sat til sidst fordi, at den for mange også er den sværeste.

I mit arbejde med dem jeg coacher er det ofte deres vision (ultimative drøm, der fylder mest og som tager længst tid at arbejde med. Til gengæld er det at finde sin vision utrolig meningsfyldt og dermed også meget effektivt. Det giver nemlig helt automatisk lyst til at gøre de ting, du har sat dig som mål. Dermed bliver det at være selvdisciplineret endnu lettere – måske endda faktisk noget du gør helt ubevidst fordi, at du har så stærk en vision.

Derfor er rådet at arbejde med din vision. Dette er der mange metoder til, og hvis du ønsker hjælp så har du mulighed for at booke mig eller selv søge information.

Afslutningsvis

Personlig udvikling er mange ting og intet værktøj kan stå alene. Præcis som der skal bruges mange forskellige elementer og værktøjer, når der skal bygges et hus, så skal der ligeledes bruges mange elementer i din egen personlige udvikling.

Jeg håber, at du har fundet nogle elementer/værktøjer, som du kan bruge i din udvikling og ellers er du meget velkommen til at skrive direkte til mig på Instagram eller info@nikolajboffy.com.

Tak fordi du læste med så langt og god fornøjelse med dine mentale strategier.

Nikolaj