Gør mere af det du er er bange for – Boost din Selvtillid

Gør mere af det du er er bange for – Boost din Selvtillid
18. februar 2021 Nikolaj Boffy

Gør mere af det du er er bange for – Boost din Selvtillid

Inden du læser indlægget

Hvis du nogensinde har oplevet, og måske stadig oplever, at du indimellem ikke får gjort de ting du gerne vil – så er dette indlæg med stor sandsynlighed lige for noget for dig. Hvis du er typen, der aldrig er bange for noget, så er der en god chance for, at du nok ikke er helt ærlig overfor dig selv.

Hvis du følger med hos mig på de sociale medier, har du muligvis lagt mærke til mine tatoveringer som næsten alle er rent tekst. Jeg er nemlig vild med ord, og særligt hvad ord kan gøre ved os. Ord skaber virkelighed, kan ændre adfærd efter de er læst og kan have en nærmest fortryllende effekt. Hvis de bruges rigtigt vel at mærke!

Mit all time favorit citat lyder således: ”Måden hvorpå man udvikler selvtillid, er ved at gøre det man er bange for”. Citatet læste jeg første gang for 4 år siden på en tur til en den græske ø Samos, hvor jeg var rejst afsted alene på det man vel godt kan kalde en form for pilgrimstur.

Efter en periode med flere uhensigtsmæssige valg rent privat, så havde jeg brug for at blive ”nulstillet” og finde ind til mig selv igen. Lige netop det kan ord, og særligt stilhed, hjælpe med. Sætningen eller citatet om man vil blev afgørende for mig. Efter en periode hvor jeg kunne mærke, at jeg tvivlede på mig selv, der ramte ordene mig som lyn fra en klar himmel. Sætningen er faktisk blevet så betydningsfuldt for mig, at den nu er tatoveret på højre underarm.

Frygt – Vores største ven og største fjende

Frygt kan både være vores største fjende og vores bedste ven. Frygt får os til at tænke os om, overveje risici og passe på os selv. Men frygt holder os desværre også indimellem tilbage fra at gøre gode ting for os selv, og det er bl.a. det, jeg gerne vil være med til at give dig værktøjer til at ændre på.

Der er forskel på selvværd og selvtillid, og du vil sikkert møde mennesker, der gør en dyd ud at forklare at selvværd er vigtigere end selvtillid. Jeg mener ikke, at det ene udelukker det andet, og selvtillid kan under alle omstændigheder være med til at give mere selvværd. Bare lige så dette er slået fast fra start.

Dette indlæg er efterfølgeren til det forrige indlæg om selvdisciplin. De kan passende læses sammen, da selvdisciplin og vedholdenhed er en af de store kilder til at bygge selvtillid. Der er nemlig stor tilfredshed og stolthed forbundet med at få gjort de ting, man har sat sig for.

Som altid slutter jeg artiklen med konkrete strategier og værktøjer til, hvad du kan gøre for at træne selv. Jeg deler kun strategier, som jeg selv har arbejdet med og kan anbefale.

Rigtig godfornøjelse,

Nikolaj

Hvorfor være bevidst om at bygge på sin selvtillid?

Det er som om, at nogle mennesker bare er født med en høj selvtillid og stærk tro på sig selv. Det kan komme på mange måder, og indimellem har vores opvækst både en positiv og negativ effekt på vores selvtillid. Mennesker vi møder kan nedbryde vores selvtillid, men vi møder heldigvis også mennesker, der kan gøre det modsatte – altså være med til at opbygge selvtillid En stor del af livet handler i øvrigt om at undgå de førstnævnte og finde flere af de af dem, der er gode for os.

Selvtillid kan heldigvis også trænes af os selv. Det er det jeg vil forsøge at gøre dig lidt klogere på med dette indlæg. Som jeg ofte siger på mine sociale medier og til mine klienter, så er det vigtigt, at vi laver lektier om os selv. Personlig udvikling er ikke et ”fag”, vi bliver mødt med andre steder. Det kan vel lidt forsimplet kaldes et valgfag, som du selv har ansvaret for.

Selvtillid er kort fortalt din egen opfattelse af dine evner og dine kompetencer. Man skulle jo så tro, at de bedste i verden inden for et vilkårligt fagområde eller fx sport altid havde god selvtillid – men det er langt fra altid tilfældet. Selvtillid hænger nemlig i særdeles høj grad sammen med, hvad DU SIGER til dig selv og ikke altid, hvad omverden siger til dig. Husk det! Der er masser af mennesker derude, hvor det ser perfekt ud, og hvor de inderst inde ikke har det godt. Jeg har selv mødt flere af dem. Desværre kan man ikke på samme måde som farverne på et billede se om personer har redigeret lidt i deres selvopfattelse.

Øvelse gør mester og det samme gør træning 

Jeg har mødt mennesker, der har kæmpet med dårlig selvtillid så længe, de kan huske tilbage. Når jeg så så spørger dem om (og beder dem være hudløst ærlig) om, hvor meget de har trænet specifikt det at få bedre selvtillid – så svarer de alle næsten enstemmigt: ingenting eller ikke ret meget.

De fleste ting i livet kræver, at vi træner for at blive gode til dem. Hvis vi vil være exceptionelt gode og blandt de bedste, ja så kræver det sjovt nok, at vi træner rigtig meget. Men kan bare så bare lige sådan træne sig til mere selvtillid? Ja det kan man sagtens!

Du ved godt, at din krop, din form, styrke m.m. i høj grad afhænger af, hvilken kost du indtager. Det er det samme med de input du giver din hjerne. Giver du den gode og positivt input så bliver den bedre, og hvis du gør det modsatte – ja du kender selv svaret. Et klokkeklart budskab er derfor, at du skal være opmærksom på, hvad du byder din hjerne af input.

 

Forstå din hjerne – Der er ikke noget galt med dig

De fleste af os oplever på den ene eller anden måde frygt. Det er både godt og skidt. Når jeg taler med enten medarbejdere eller de personer jeg coacher gennem min egen virksomhed, så er det ofte, at jeg inddrager hjernen og dens indretning.

Forståelsen af hjernen og de mekanismer der sker i hjernen, når vi oplever alt lige fra glæde, kærlighed, stress, frygt osv. kan nemlig i sig selv være befriende for dine tankegang og mindset. Jeg er ikke ude på at give dig en lektion i hjernen eller dens indretning – men jeg vil kraftigt opfordre dig selv at læse mere om hjernen og bl.a. forstå nogle af de urinstinkter, som vores hjerne stadig lever efter.

At være bange for noget er kroppens måde at beskytte sig på, og det er der absolut intet galt i. Læs det lige engang til – altså der er ikke noget forkert i, at vi bliver bange eller bekymrede. Det er din hjerne indrettet til at blive.

Der hvor filmen desværre knækker for mange er, at de er bange for de forkerte ting. Det kunne f.eks. være, hvad andre tænker om dem. Hvad andre tænker om os er jo ikke farligt. Det er ubehageligt men ikke farligt. At få en dårlig karakter er ikke farligt for os. Vi kan blive skuffede og kede af det, men det er ikke farligt. Rigtig mange kender også til det, at vi sender en besked/mail eller lignende og så ikke hører noget i flere dage. Det kan skabe rigtig mange ubehagelige tanker, og oftest er det jo helt harmløse grunde. Igen – det er ikke farligt for os, men vores hjerne begynder at lede efter faresignaler.

Forstår du hvor jeg vil hen?

Det er så vigtigt, at du forstår, at det ikke er dig, der er noget galt med, men det er din hjerne, der forsøger at beskytte dig fra noget, den tror er farligt. Tricket er at lære din hjerne, hvad der reelt er farligt. Det tager tid, og det kan sagtens trænes.

Gør mere af det du er bange for og tro på dig selv

For hver gang du træder ud af din komfortzone og gør noget, du var bange for – vokser du! Det er ikke uden grund, at den berømte komfortzone er blevet så berømt. Den er nemlig rigtig farlig for alle os, der gerne vil lære, udvikle og gøre de ting vi allerhelst vil.

Du har selv magten til at træde ud af komfortzonen, og jeg vil på det kraftigste opfordre dig til at udfordre dig selv. Start i det små og gør nogle af de ting, du ellers ikke ville have gjort. Giv feedback til den kollega, der sikkert mener det godt men som indimellem demotiverer dig. Få sagt fra og gør mere af det, du har lyst til i stedet for altid at følge alle andre. Eksemplerne er mange, og jeg er sikker på, at du selv har områder, hvor du kan starte.

Der er mange måder at udvikle selvtillid på, og der findes ikke én opskrift. Der er lige så mange forskellige opskrifter, som der er mennesker. At træde ud af vores komfortzone, at tro på os selv og gøre nogle af de ting vi er bange for – det virker på de fleste, og sikkert også på dig.

Her til sidst har jeg skrevet nogle meget konkrete strategier og tips til at udvikle endnu mere selvtillid. Hvis du har spørgsmål til din egen udvikling så er du meget velkommen til at skrive til mig på min profil på instagram eller booke mig til en coaching session via info@nikolajboffy.com.

 

Strategier og tips til endnu mere Selvtillid

 

1. Gør mere af det du er bange for

Er der noget, der giver selvtillid, så er det når vi gør det vi er bange for. Et mere populært udtryk er at komme ud af sin komfortzone. Når du kommer ud af din komfortzone og gør ting, du normalt har svært ved – så vokser du. Altså selvfølgelig ikke fysisk, men det føles nok lidt sådan. Det er pissefedt, at få håndteret de ting vi frygter – og netop derfor skal du gøre det.

2. Kend din hjerne

For mig har det været en kæmpe øjenåbner at forstå hjernen bedre at kende. Det er samtidig også noget af det mine klienter reagerer bedst på. Vi har nemlig en tendens til at tro, det er os den er gal med. Der findes masser af bøger og podcast om hjernen og dens indretning. Hvis du ikke selv vil lede, så har jeg et sted du kan starte nederst i artiklen under links.

3. Tilbyd din hjerne de bedste input

Nu hiver jeg lige igen fat i en klassiker: ”Du bliver hvad du spiser”. Det samme gælder for din hjerne. Fodrer du den med brugbare og konstruktiv information (eller positiv om man vil), så får du automatisk også andre mere brugbare tanker. Fodrer du den med endeløse ligegyldige instagram opslag, Corona nyheder eller ekstra bladet artikler, ja så får du også tanker herefter.

Det er et simpelt råd, men det kan være svært at efterleve, da det ofte sker ubevidst, at vi lige bladrer hen på instagram eller andre medier der giver dårlige input. Lær dig selv at lade være og øv dig i at få bedre input. Bøger og podcast kan være en fantastisk kilde til gode input. Din mobiltelefon er ofte det modsatte – vær obs på den!

 

4. Vær opmærksom på hvem du har tæt på dig – Bidrager de positivt?

Det her er et af de råd der går mest igen, hvis du føler personer, der beskæftiger sig med personlig udvikling eller I øvrigt oplever succes. Ofte er det udtrykket ”dine 5 nærmeste”, der går igen. Kort sagt handler det om hvorvidt du har mennesker i dit liv, som bidrager positivt til din tilværelse. Indimellem er det okay, at vores venner har brug for os og har en dårlig periode. Det er ikke det, som du skal fokusere på. Det jeg gerne vil bede dig vurdere er om de mennesker du har i dit liv overvejende, bidrager positivt til dig. Hvis ikke – så vil jeg anbefale dig at handle på det.

Det gør i øvrigt heller ikke noget at overveje om du selv bidrager positivt til andres selvtillid. Motiverer du dem? Taler du pænt til dem?

 

5. Positiv Reformulering

Positiv reformulering er en mine favoritstrategier. Det er det fordi, jeg selv har stor glæde af den og fordi, den ofte går rent ind hos mine klienter.

Det er så nemt at komme til at bruge sætninger, der har en negativ klang. Både når vi taler til os selv, og når vi taler til andre. Overvej om de sætninger du bruger kan formuleres bedre?

Positiv reformulering kan bruges i utrolig mange sammenhænge, og når først du begynder at være opmærksom på det – så bliver du overrasket over hvor effektivt det. Hvordan hænger det sammen med selvtillid? Det gør det fordi, at det giver selvtillid at være positiv. At være negativ og brokke sig har nemlig den modsatte effekt. Prøv det!

Et par eksempler kunne være:

  • ”Jeg er simpelthen så dårlig til at nå mine mål.” Prøv med: Jeg vil gerne bl
  • ive endnu bedre til at nå mine mål.
  • ”Jeg bliver stresset af for mange opgaver”. Prøv med: Jeg arbejder bedst koncentreret om enkeltopgaver.
  • ”Det kan jeg slet ikke finde ud af.” Prøv med: Det vil jeg gerne træne mere, så jeg bliver bedre til det.
  • ”Han er fandme altid så negativ.” Prøv med: Det er ærgerligt, at han har det sådan – måske jeg kan bidrage til han bliver mere glad.
  • ”Jeg er altid så morgentræt”. Prøv med: Jeg fungerer bedst senere på dagen”

6. God fysisk form og rigeligt med søvn

 

De fleste kan genkende situationer, hvor en periode med dårlig søvn og lav fysisk aktivitet har været med til at dræne dm for energi. På samme måde kan de fleste formentlig også genkende de der dage, hvor man har fået en perfekt søvn og har haft en periode med gode valg i forhold til kost og træning.

Søvn, kost og aktivitet spiller ind i dit velvære. Det her handler ikke om at være ham/hende, der træner 7 gange om ugen i fitness. Nej, det er almindelig sund fornuft, hvor vi tænker på vores velvære. Din energi hænger nemlig sammen med din selvtillid. Er du fyldt med energi og veloplagt, så har du også lettere ved at være den bedste udgave af dig selv – og det giver selvtillid. I øvrigt er det en super god øvelse i selvdisciplin at prioritere de gode vaner og fokusere på, at skabe nogle gode betingelser for, at du har det godt.

 

Links/Henvisninger:

  • Bog: Hjernen af stjernen – Kaja Nordengen
  • Podcast: Hjernen på Overarbejde
  • Bog: Kunsten at være fucking ligeglad – Mark Manson
  • Videoer: Tony Robbins, Les Brown m.fl. (Skriv for inspiration)